perjantaina, syyskuuta 30, 2005

I am NOT drinking any fucking Merlot!

Sideways taisi olla viime kesän puheenaihe, ainakin mitä tulee elokuviin. Tein kerrankin viisaasti ja jätin elokuvan katsomatta silloin kun suurin hypetys oli käynnissä. Tällaiset pienet tarinat menevät nimittäin hehkuttamalla pilalle. Veikaanpa että aika moni on pilannut Amelien liioilla odotuksilla.

Jälkeenpäin voin sanoa, että Sideways ansaitsee kaiken saamansa huomion. Se herättää tunteita - siinäpä jotain, mihin tämän päivän amerikkalaiselokuva ei usein pysty. Sideways maistuu katkeransuloiselta. Hieno pieni tarina.

Tsekatkaa ihmeessä, mutta ihan rennosti, ilman liikoja ennakko-odotuksia. Ai mutta nyt mä taisinkin pilata tän jutun muilta. Sori.

Alkoipa muuten tehdä mieli viiniä..

Perjantaiaamun blackout

Laskin täyteen kahvikuppiin tilkan vettä. Siinä vaiheessa kun olin kaatamassa tyhjään pannuun maitoa, tuli sellainen olo, että jotenkin tää tuntuu vähän kummalta..

keskiviikkona, syyskuuta 28, 2005

Sataa muttei haittaa

Ihmiset ryntäilevät kadulla etsien suojaa taivaalta ryöppyävältä sateelta. Jotkut syöksyvät lounasravintolaan, toiset taas ulos sieltä kohti työpaikkaa. Kaikilla näyttää olevan kova kiire. Mä makaan sohvalla ja hörpin kahvia. Kirja makaa mahan päällä. Face, body and speech in interaction. Social influences on sexual behaviour. The gender order. Mä ahmin tekstiä tunti tunnin perään. Tämä on nyt sitä opiskelua. Työtä.

Ja tästä vielä maksetaan. Luksusta.

tiistaina, syyskuuta 27, 2005

Yksi aisti vähemmän

Flunssa pukkaa kaikkea jännää tahnaa onteloihin, joka taas aiheuttaa sen, että molemmat korvat ovat jo kolmatta päivää lukossa. Kun korvat ovat lukossa, tinnitus kuulostaa miljoona kertaa kovemmalta. Nukahtaminen on hankalaa.

Äsken tuli broidilta tekstari: "Moi veikka. Nyt ois täällä lettuja tarjolla."
Äitin laittamia, lämpimiä lettuja ja oman pihan omenoista laitettua hilloa päälle. Jotain parasta ikinä!

maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Gurkku on gipee

Elikkäs.. mulla nousi lauantai-iltana kuume, joka alkaa nyt jo onneksi vähän hellittää. Ilmeisesti sulkapallorääkki serkkua vastaan flunssaisena ja krapulassa oli kropalle liian kova pala. Eihän tolle nyt luovutusvoittoakaan voi antaa..

Tänään alkoi tieto- ja viestintätekniikan (TVT) peruskurssi. Sain hidasteltua ilmoittautumispäivänä sen verran, että päädyin ryhmään, joka kokoontuu maanantai-aamuisin ja perjantai-iltapäivisin. Splendid. Kaikille tunneille tulee osallistua siitäkin huolimatta ettei niillä välttämättä ole mitään järjellistä sisältöä. Tänään aiheena oli tutustua nettiohjeiden avulla omatoimisesti tietokoneen rakenteeseen (mikä on näyttö, mihin virtapiuha kiinnitetään ym.). Kurssin olisi voinut suorittaa myös itseopiskeluna, mutta jotenkin ajattelin, että tuntiopetuksesta voisi tarttua jotain uutta, näppärää tietoa. Ei taida tarttua.

Iltapäivällä on luvassa akateemikko Erik Allardtin luento suomalaisen sosiologian historiasta; aiheesta, jonka ytimessä hänen oma elämäntyönä on. Mukava kuulla mitä ikonilla on asiaa.

tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Univelka painaa

Olipa raskas päivä. Mä sain vasta kolmen maissa unta ja nukuin siis sellaset viisi tuntia. Ei ole hyvä idea katsoa Chappelle Show:ta juuri ennen nukkumaanmenoa - menee nukahtaminen hihittelyksi.

Tämän päivän antropologian luento olisi ollut hämmentävä ilman univelkaakin; nyt se oli aivan käsittämätöntä tuubaa. Oli hauska kun proffa kysyi tunnin päätteeksi, jäikö asia jollain epäselväksi. Kun sitten parin sadan hengen porukasta yksi henkilö (en todellakaan minä) uskaltautui pyytämään selvennystä käsiteltyyn asiaan, kuului ihmismassasta kollektiivinen tuskainen puuskahdus ja kaikki mulkoilivat närkästyneenä kysyjää. Huvittavaa tässä oli se, ettei kukaan muukaan silmin nähden ollut tajunnut käsitellystä aiheesta yhtään mitään, kaikki muut salissa olivat vaan jo päättäneet luovuttaa. En mä kyllä sitä selvennystäkään sitten tajunnut.

Olin näköjään voittanut Nyt-klubin kilpailussa liput Cinderella Man -leffan ennakkonäytökseen huomiselle. Näytös alkaa Bristolissa 16:15. Haluaako joku leffaan?

maanantaina, syyskuuta 19, 2005

Uudet prismat

Aamulla kiltti optikko soitti ilmoittaakseen, että viime viikolla tilatut silmälasit olivat saapuneet. Sain Optigosta uudet silmälasit alle sadankahdenkympin ja mikä parasta - alle viikossa! Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Nisseniltä kului samaan lähes kolme viikkoa ja hinta taisi olla lähempänä tuplaa.

Uudet tehot aiheuttavat kiinnostavan näköharhan, jossa jalat ovat parikymmentä senttiä maan "sisällä". Taisin aiheuttaa kanssaihmisissä hilpeyttä kun kaupungilla kävellessäni nostelin jalkoja kuin aitajuoksija aina kun eteen tuli jotain risua korkeampaa. Tämä ongelma kylläkin häviää muistikuvieni mukaan muutamassa päivässä.

Nyt pitää enää päättää, alanko käyttää laseja ihan täyspäiväisesti vai jatkanko arkeani vienossa usvassa. Tuntuu kyllä tosi mukavalta nähdä kaikki ihan skarpisti.

perjantaina, syyskuuta 16, 2005

Lintilällä on idea

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajan Mika Lintilän (kesk.) mielestä talousvaikeuksissa kamppailevan Ylen tarvitsemat rahat voitaisiin koota kulutusveroina. - Voitaisiin ajatella sellaista mallia, että tietty osuus esimerkiksi arvonlisäverosta olisi kulutusveroa, jonka tuotto osoitettaisiin Ylen toimintaan, esittää Lintilä perjantaisessa Suomen Kuvalehdessä.

Yt-neuvottelut Ylessä alkavat lokakuussa. Kalliin digitaloisoinnin ohella talousvaikeuksia on syventänyt se, että viime vuonna televisiomaksuja kertyi liki 12 000 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna.

Tää on ku Lehdestä. Se on tietysti kätevää kun joidenkin ei tarvitse ansaita rahoja tarjoamalla kelvollista ohjelmaa vaan sen voi vaan nyhtää ihmisiltä maksuina. Siinä käy vaan niin, että ennen pitkää katsojille tulee mitta täyteen Tammerkosken sillalla -uusintoihin ja maksuja ei enää makseta. Yrittäkää nyt saatana!

keskiviikkona, syyskuuta 14, 2005

Syssy

Tulipas syksyinen olo. On kiva olla kotona vällyjen alla kun ulkona pauhaa syysmyrsky. Villatöppöset jalkaan, kuppi teetä ja äitin tuoreita sämpylöitä nenän alle ja eikun Mestareiden liigaa tuijottamaan.

Se on kesä ohi.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Meillä oli tänään luento, jonka aiheena oli valtsikasta valmistuvien maistereiden sijoittuminen työelämään; aihe, joka tuntuu olevan aika monen opiskelijan huulilla. Muutama vuosi sitten sosiologiksi valmistunut mies kävi kertomassa omasta työstään yrityksen henkilöstöjohtajana. Oli lohduttavaa kuulla, että sosiologian opeista on työelämässä ihan oikeasti hyötyä. Luennolla myös esiteltiin tutkimus [pdf], jossa selvitettiin valmistuneiden työllistymistä.

Tutkimuksen mukaan n. 70% vastanneista oli vuoden päästä valmistumisesta koulutusta vastaavassa työssä. Yleisimpiä työtehtäviä olivat suunnittelu, tutkimus, tiedotus, konsultointi ja erilaiset johtotehtävät.

Yllättävää kyllä, rekrytoijien silmissä me olemme kuulemma kaikki ensisijaisesti juuri valtiotieteilijöitä, emme niinkään laitoksiltamme valmistuneita esim. sosiologeja. Tämä tukee ajatusta laaja-alaisista opinnoista (ainakin tiedekunnan sisällä). Toinen mukava uutinen oli, ettei gradulla (aiheella eikä arvosanalla) ole juurikaan painoarvoa työnhaussa. Tärkeimmiksi tekijöiksi luettiin oman alan työkokemus, henkilökohtaiset ominaisuudet, vuorovaikutustaidot ja tietysti oma pääaine.

Täytyy myöntää, että tulevaisuus vähän huolestutti. Huolestuttaa edelleen. Nyt kuitenkin on jo aika hyvä käsitys siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hyvältä näyttää.

Nyt kun vielä saisi tuon opiskeluvaiheen hoidettua..

maanantaina, syyskuuta 12, 2005

Väsyttää

Opiskelujen aloittaminen on sekoittanut pahasti mun unirytmin. Työssä käydessä rytmi pysyi tasaisena; kuudelta ylös ja yhdentoista maissa tutimaan. Nyt herätykset ovat jossain kuuden ja kymmenen välillä riippuen luennoista ja duunikeikoista. Olenpa sitten nukkunut kuusi tai kymmenen tuntia olo on ihan sama. Ei nyt varsinaisesti nukuta, mutta tuntuu kuin kone ei lähtisi koko päivänä kunnolla käyntiin. Tietenkin sitä voisi yrittää herätä aina vaikka seitsemältä, mutta onko siinä sitten mitään järkeä. Pyöriä hereillä vailla järkevää tekemistä. Tai edes kykyä tehdä mitään murojen syömistä vaativampaa.

Tirsan tarvetta taitaa myös lisätä orastava flunssa, jonka taisin tuossa viikonlopun riennoissa napata. Ihmettelinkin jo miten se ei muhun ollut tarttunut. Keuhkoputki on kaposella, nenä tuntuu vähän tukkoiselta ja aina välillä pääsee aivastus. Kyllä se sitä taitaa nyt olla. Onneksi on aika kevyt viikko. Tai no, onhan tuota lukemista. Eihän sitä vielä oikein työnä pidä. Katotaan kun tentit alkavat.

torstaina, syyskuuta 08, 2005

Alkaa kirkastua

Kävin näöntarkastuksessa ja hyvä niin; arvot menivät reilusti syvemmälle miinuksen sumeaan maailmaan. Otin neuvosta vaarin ja tutustuin nettioptikkoon. Halvalta kyllä vaikuttaa. Jotenkin vaan pelottaa tilata lasit postitse ilman minkäänlaista henkilökohtaista kontaktia. Toisaalta merkkiliikkeen hinnoissa näyttää olevan niin paljon ilmaa, että henkilökohtainen palvelu tulee kohtuuttoman kalliiksi. Saa nähdä kumman puoleen lopulta käännyn. Instrusta löytyi kyllä älyttömän tyylikkäät Oakleyn pokat. Juu ei halvat.

Hetken päästä pitäisi lähteä fuksiaisiin. Pitäisi varmaan olla jotenkin innoissaan, mutta suoraan sanottuna tämä kaikki "frendailu" tuntuu jotenkin helvetin väkinäiseltä. Opiskelemaan tänne on tultu. Toivottavasti fuksisuunnistus sisältää enemmän viinaa kuin typeriä tehtävärasteja.

I'm getting too old for this sh*t!

tiistaina, syyskuuta 06, 2005

Siellä muiden mukana

Tänään olivat ensimmäiset varsinaiset luennot. Saliin astuessa ei ollut vaikea päätellä että paikka oli täynnä fukseja. Kaikki etsivät pelokkain silmin istumapaikkaa mahdollisimman kaukaa takaa. Sali oli täynnä (muutamaa liikuttavan aran näköistä myöhästyjää lukuun ottamatta) jo kymmenen minuuttia ennen luennon alkamista. Muistiinpanojen riittävyys näytti huolestuttavan monia. Samoin tentti. Ja tenttikirja. Minä tietenkin stressailin muiden mukana.

Joukkoon mahtui yksi tyttö, joka näki tehtäväkseen kommentoida professorin opetusta tuhahduksin, halveksivin naurahduksin sekä parhaimmillaan esittämällä kiivaita vastaväitteitä. Väittelyhän on sinänsä varsin viihdyttävää ajanvietettä, tyttö vain valitsi vastustajakseen hieman turhan kokeneen kaverin. Nyrkkisääntönä voisi siis pitää seuraavaa: älä haasta 30 vuotta sosiologiaa opettanutta professoria, jos itsellä on opintoja takana noin 30 minuuttia. Tuli pahaa jälkeä.

Antropologian johdantokurssin avauksessa oli porukkaa ainakin valtsikasta, matemaattis-luonnontieteellisestä, teologiselta ja tekulta, yhteensä noin pari sataa. Antropologia kiinnostaa monia, itseni mukaan lukien. Toivottavasti proffa saa ensi kerraksi itsensä koottua, opetus kun oli tällä kertaa aika vaikeaselkoista. Kaveri vaikutti kyllä aika velmulta. Haukkui Bushin politiikkaa ja hehkutti Kurosawan leffoja.

Huomasin että nykyiset rillit alkavat olla vaihdon tarpeessa. Taululle ei meinaa nähdä siristelemättä ja vähänkin pitempi käyttö aiheuttaa muikean päänsäryn. Uudet maksavat vaan ihan jumalattomasti. Mistähän saisi halvalla? Ideoita?

Tämä oli muuten 201. postaus. Niin se aika kuluu.

Say what?!

maanantaina, syyskuuta 05, 2005

Brooklyn's finest

Talib Kweli Helsinkiin

Yhdysvaltalaisen vaihtoehtoräpin kärkinimi Talib Kweli saapuu Helsinki Clubille 29.9.
Liput keikalle maksavat 19e ja niitä myy ennakkoon Tiketti.

Poliittissävytteisiä lyriikoita laukova räppäri tuli tunnetuksi yhdessä Mos Defin kanssa tehdyllä Black Star -albumilla. Talib Kwelin molemmat sooloalbumit Quality ja viime vuonna julkaistu The Beautiful Struggle ovat olleet arvostelumenestyksiä.

mesta.net
Tälle keikalle voisi mennä. Talib on katurunoilija parhaasta päästä.

lauantaina, syyskuuta 03, 2005

Öljynmusta tulevaisuuskuva

Bensan hintakorotusuutiset ajoivat uteliaan tutkimaan asiaa internetin syövereihin. Törmäsin kiinnostavaan saittiin, jolla pohditaan maailman öljynkulutusta, öljyn merkitystä koko maailmantaloudelle sekä oljyresurssien määrää. Mitä sitten kun öljy todella loppuu? Kirjoittajan mukaan jo pieni lasku öljyntuotannossa saataa johtaa vakavaan maailmanlaajuiseen talouskriisiin.

Amerikkalaisen geofyysikko M King Hubbertin teorian mukaan öljyresurssien väheneminen alkaa vaikuttaa maailmantalouteen jo lähivuosina. Toiset tutkijat lupailevat vakautta vielä kymmeniksi vuosiksi. Oli miten oli, päivä jolloin öljy loppuu lähestyy vääjäämättä. Mitä silloin tapahtuu?

Telluksen läpi

Oletko huolissasi mihin päädyt jos kaivat kuopan suoraan maapallon läpi? Huoli pois! Dig To Other Side kertoo mihin päädyt. Käpylästä molskahtaisi suoraan Tyyneenmereen.

perjantaina, syyskuuta 02, 2005

Jännät paikat

Kävin ostamassa Yliopistoliikunnan vuositarran, joka siis oikeuttaa pääsyn kaikkiin yliopiston liikuntapaikkoihin. Vuoden liikunnat tulivat maksamaan 49 euroa! Samaan hintaan Fixin paikoissa liikkuisi n. kuukauden. YTHS:n hinnatkin saivat tuoreen opiskelijan innostumaan. Lääkäripalvelut ovat puoli-ilmaisia. Onneksi ei tullut mentyä sinne yksityiselle hammikselle.. niillä hinnoillahan mä hoidan hampaani koko opiskelujen ajan.

Kävin myös morjestamassa velipoikaa. Siellä se jännitti tämän iltaista ensi-iltaa. Makaili kässärin kanssa lattialla ja tunnusti että vatsassa möyrii. Kuulosti kovin tutulta. Kyllä se siitä kun vaan pääsee sinne lavalle asti. Ja hyvä vaan että jännittää. Pysyy ainakin skarppina. Liian rento olo kostautuu lavalla. Voin kertoa!

torstaina, syyskuuta 01, 2005

Tästä se alkaa

Noniin, koulunkäynti on aloitettu. Kaksi ensimmäistä päivää olivat täyttä ajanhukkaa. Tiedekunta esittäytyi, samoin iso läjä eri järjestöjä ja yliopiston palveluita. Muutama vanhempi opiskelija kävi kertomassa opiskelijan arjesta. Mitäpä kostuin tästä kaikesta? Instrusta saa kuulemma opiskelijakortilla näöntarkastuksen ilmaiseksi. Rahanarvoista tietoa tietysti sekin.

Tänään päästiin jo vähän lähemmäksi itse asiaa. Saatiin tunnukset yliopiston intranettiin ja ehdinkin jo vähän katsella syksyn ohjelmaa. Tällä hetkellä ensimmäiseen periodiin näyttää tulevan ainakin muutama sosiologian kurssi, sosiaali- ja kulttuuriantropologian kurssi ja vähän ATK:ta. ATK:sta saatiinkin jo vähän esimakua, kun tunnareiden jakoa ryyditettiin tunnin mittaisella pikakoulutuksella yliopiston järjestelmiin. Opettajana oli joku tukihenkilö, joka selitti koko tunnin viruksista, troijalaisista ja muista uhista. Oli kuulemma matohyökkäys parasta aikaa menossa, kun verkko toimi hieman hitaalla. Kaveri oli kalju, lihava ja sillä oli paita, jonka rinnuksessa luki No Windows, No Problem! Kummelihahmo siis.

Sosiologian laitoksen henkilökunta esittäytyi fuksien mutustellessa herkullisia leivoksia kahvin kera. Opettajien joukossa oli muutama kiinnostavan oloinen persoona, joista varmasti tulen kirjoittamaan myöhemmin enemmän. Professori Sulkunen kuvaili omaa tutkimuskohdettaan: "..tutkin päihteidenkäyttöä, johon olen läheltä perehtynyt jo pitemmän aikaa.."