keskiviikkona, syyskuuta 14, 2005

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Meillä oli tänään luento, jonka aiheena oli valtsikasta valmistuvien maistereiden sijoittuminen työelämään; aihe, joka tuntuu olevan aika monen opiskelijan huulilla. Muutama vuosi sitten sosiologiksi valmistunut mies kävi kertomassa omasta työstään yrityksen henkilöstöjohtajana. Oli lohduttavaa kuulla, että sosiologian opeista on työelämässä ihan oikeasti hyötyä. Luennolla myös esiteltiin tutkimus [pdf], jossa selvitettiin valmistuneiden työllistymistä.

Tutkimuksen mukaan n. 70% vastanneista oli vuoden päästä valmistumisesta koulutusta vastaavassa työssä. Yleisimpiä työtehtäviä olivat suunnittelu, tutkimus, tiedotus, konsultointi ja erilaiset johtotehtävät.

Yllättävää kyllä, rekrytoijien silmissä me olemme kuulemma kaikki ensisijaisesti juuri valtiotieteilijöitä, emme niinkään laitoksiltamme valmistuneita esim. sosiologeja. Tämä tukee ajatusta laaja-alaisista opinnoista (ainakin tiedekunnan sisällä). Toinen mukava uutinen oli, ettei gradulla (aiheella eikä arvosanalla) ole juurikaan painoarvoa työnhaussa. Tärkeimmiksi tekijöiksi luettiin oman alan työkokemus, henkilökohtaiset ominaisuudet, vuorovaikutustaidot ja tietysti oma pääaine.

Täytyy myöntää, että tulevaisuus vähän huolestutti. Huolestuttaa edelleen. Nyt kuitenkin on jo aika hyvä käsitys siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hyvältä näyttää.

Nyt kun vielä saisi tuon opiskeluvaiheen hoidettua..